Ondernemers Westland sluiten seizoenscontracten met ‘brexit-clausule’

Mart Valstar van de Best Fresh Group (BFG), een groep van bedrijven die jaarrond groenten en fruit telen, verpakken, vermarkten en distribueren, laat weten dat ze daar al lang rekening mee houden.

,,In de seizoenscontracten die we momenteel afsluiten met Nederlandse telers en Engelse afnemers, houden we rekening met de diverse scenario’s. Het kan zijn dat er na een brexit importheffingen bij komen.’’ Die zaken worden geregeld in een soort ‘brexit-clausule’.

brexit

Wat er gaat gebeuren met de Westlandse teelt en handel na een brexit, is voor iedereen gissen. Ook Valstar, directeur van BFG, heeft het antwoord niet. ,,Een no-deal lijkt me voor alle partijen niet wenselijk. Dat kan bijna niet.”

Bij telers en handelaren van groente en fruit bestaan nog geen grote zorgen dat de Britten hun producten straks niet meer willen. Maar de brexit kan wel degelijk invloed hebben op de afname en prijzen, zegt Valstar. ,,De Britten moeten blijven eten. Per dag gaan er zó veel versproducten naar Engeland, dat kunnen ze nu niet en ook over tien jaar niet zelf produceren.”

,,Wel kan het zo zijn dat de prijzen voor de consumenten hoger worden, daardoor de vraag afneemt en als gevolg daarvan de prijzen voor de teler lager worden. Maar ik weiger te geloven dat ze straks allemaal bij hun ontbijt tomaten uit blik eten.”

Moederdag
Voor de bloemenhandelaren ligt dat net iets anders. ,,Wij hebben de pech dat we een luxeproduct zijn”, zegt Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten. ,,Ik roep al weken: ‘Bereid je goed voor’. Contracten met klanten horen daar ook bij. Ga met klanten praten, maak afspraken over de verkoop- en importvoorwaarden. Wie neemt die straks voor zijn rekening?”

Klanten die volledig afhankelijk zijn van de handel met Engeland hebben daarnaast nog rekening te houden met een andere onzekere factor: wat als de Britse pond straks daalt? ,,Dan worden de producten nog duurder’’, aldus Mesken.

,,Een voordeel op korte termijn hebben we wel dit jaar: De Engelse moederdag valt op zondag 31 maart, precies twee dagen na de brexitdeadline. Dan zijn alle planten en bloemen in ieder geval al daar.”

Bron: AD.nl Tekst: Rianne de Zeeuw
https://www.ad.nl/westland/ondernemers-westland-sluiten-seizoenscontracten-met-brexit-clausule~a4b7bb8e/

Deel dit artikel