Een Freesia

De Freesia is een knolgewas uit de familie van de Iridaceae waar ook de Iris en Gladiolus toe behoren. Met zijn elegante takopbouw en mooie kam met bloemen is de freesia een uitzonderlijke bloem. De sterke geur van sommige cultivars is waarom veel consumenten freesia's kopen. De bloem wordt jaarrond in kassen geteeld. Een freesia tak bestaat uit een steel, zijtakjes (haken), een eerste hoofdbloem (kop) en de bloeiwijze met allemaal knoppen op een rijtje (de kam).

Een Freesia

Meerdere takken

De freesia heeft een bijzondere takopbouw. Daardoor kan een kweker soms meerdere keren van een tak snijden, afhankelijk van de lengtes die hij wil aanvoeren. Zo komen we korte stelen tegen die 'haken' worden genoemd. Dit zijn in feite de zijtakken van de hoofdtak. De hoofdtakken worden vaak het langst en hebben een lange rij knoppen, ook wel de 'kam' genoemd. Vooral voor bloemisten is het aantrekkelijk om met langere lengtes te werken om zich zo te kunnen onderscheiden. 

Modern en trendy

De Freesia heeft een tijdlang (onterecht) een oubollig imago gehad. De heerlijk geurende bloem past ook prima in een modern en trendy interieur. Er worden bijna 100 miljoen stelen per jaar geteeld. Niet alleen in de traditionele kleuren wit, geel en blauw, maar ook in nieuwe, moderne kleuren. Kijk gerust even in ons veelzijdige assortiment.